BAYRAK FM FORUM
Sanal alenim yükselen sesi Bayrak~fm'e hosgeldiniz
BAYRAK FM FORUM
Sanal alenim yükselen sesi Bayrak~fm'e hosgeldiniz
BAYRAK FM FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Vatan ve bayrak severlerin sesi Bayrak~fm
 
AnasayfaGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Türkiye'nin gizli cennetleri: Doğu Anadolu 1

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
cCc ASİLKURTcCc

cCc ASİLKURTcCc


Mesaj Sayısı : 814
Kayıt tarihi : 27/05/09

Türkiye'nin gizli cennetleri: Doğu Anadolu 1 Empty
MesajKonu: Türkiye'nin gizli cennetleri: Doğu Anadolu 1   Türkiye'nin gizli cennetleri: Doğu Anadolu 1 Icon_minitimeCuma Tem. 03, 2009 1:50 pm

Türkiye'nin gizli cennetleri: Doğu Anadolu 1 Filectj[size=25]Türkiye'nin gizli cennetleri: Doğu AnadolU

Yakutiye Medresesi - Erzurum


Geçmişten günümüze medeniyetlerin beşiği olan Doğu Anadolu, karlı zirvelerindeki yaylaları, termal kaynakları ve toprağından fışkıran tarihiyle tatilcilerin mutlaka keşfetmeleri gereken bir coğrafya.

Erzurum

Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Erzurum'da, ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği yerlerinin başında tarihi ve tabiatın tüm güzelliklerinin sergilendiği doğa merkezleri geliyor.

Erzurum'un sahip olduğu güzelliklerin ziyaret edilmesi için bir haftalık bir gezi programı tavsiye ediliyor. Erzurum'da ziyaretçiler ilk olarak Anadolu'nun en büyük medresesi olan Çifte Minareli Medrese'yi ziyaret etmeli.

Cumhuriyet Caddesi ile Şerif Efendi Caddesi'nin kesiştiği noktada yer alan, açık avlulu, iki katlı medresenin yapımıyla ilgili kitabe bulunmaması, medreseyi gizemli kılıyor.

İlhanlılar döneminden kalan Yakutiye Medresesi ile kente hakim bir noktada bulunan ve yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen Saat Kulesi de Erzurum'un görülmeye değer tarihi mekanları arasında bulunuyor. Üzerindeki motiflerle dikkati çeken 12. yüzyıldan kalma Üç Kümbetler ve 1562 yılında yapılan Lalapaşa Cami de ziyaretçilerin uğrak yerlerinden biri.

Şehrin savunmasına yönelik 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın yaşandığı Aziziye ve Mecidiye tabyaları, en sık ziyaret edilen mekanlar arasında bulunuyor.

Kahraman Türk kadının simgesi haline gelen Nene Hatun Türbesi de Aziziye Tabyası'nda yer alıyor. Erzurum'a 100 kilometre uzaklıkta, Uzundere ilçesinde, otobüs güzergahında bulunan ve yüksekliği bakımından dünyanın üçüncü büyük şelalesi olan Tortum Şelalesi ise özellikle bahar aylarında görenleri büyülüyor.

Erzurum'un, en önemli doğa merkezlerinden Çoruh Vadisi, zengin doğal güzellikleriyle tam bir açık hava sporları merkezi niteliğinde. Başta rafting ve kano olmak üzere trekking ve dağcılık gibi birçok sporun rahatlıkla yapıldığı vadi, görsel açıdan da eşsiz bir özelliğe sahip.

Erzurum'un Aziziye, Köprüköy ve Pasinler ilçesinde bulunan kaplıcalar özellikle yerli turistlerin ilgisini çekiyor. Vadideki Türkiye'nin en hızlı akan nehirlerinden biri olan ve 466 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehri'nde uluslararası yarışmaların yanı sıra rafting turları da organize ediliyor.

Erzurum'un sahip olduğu güzelliklerini görmeye gelen turistlerin, en çok tercih ettiği ve yemeden gitmediği yemeklerin başında yöreye özgü kuzu etinden yapılan cağ kebabı gelirken, tatlılardan ise kadayıf dolması ilk sırada yer alıyor. Erzurum'da beş ve dört yıldızlı otellerde konaklama imkanı bulunuyor.



Bingöl'ün yüzen adaları

Bingöl'ün Solhan ilçesinde bulunan yüzen adalar ile merkeze 45 kilometre uzaklıktaki Zağ Mağarası, kentin önemli turizm bölgeleri arasında yer alıyor.

Elazığ Havaalanı'ndan yaklaşık 1.5 saatlik kara yolu ulaşımının ardından varılan Bingöl'de Solhan ilçesi Hazarşah köyünde bulunan Aksakal Gölündeki yüzen adalar, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı. 300 metrekarelik alana sahip gölde ıslah çalışmalarının yapılması planlanıyor.

50 metre derinliğe sahip gölün ortasında bağımsız hareket eden üç ada bulunuyor. Bingöl'e 46 kilometre uzaklıkta bulunan Kuşburnu köyü yakınlarındaki Zağ Mağarası'nın turizme kazandırılması için de çalışmalar sürüyor.

Hıristiyanlık döneminde bir manastır veya şapel olduğu tahmin edilen mağara, sarp kayalıkların oyulmasıyla, 3 katlı ve 78 odadan oluşur. Murat Nehri'ne bakan tarafı yaklaşık 300 metre yüksekliğe sahip mağaranın birinci katında zahire depoları, orta katta oturma odaları, üst katında ise iki harem odası yer alır.

Bingöl-Erzurum kara yolunun 20. kilometresinde bulunan Kös Kaplıcası bir çok hastalığa şifa kaynağı olarak görülüyor. Sıcaklığı 48 derece olan kaplıcanın suyunun, pek çok rahatsızlığa iyi geldiğine inanılıyor. Bingöl'e gelen misafirlere 40 kilometre uzaklıktaki Soğukçeşme Kır Lokantası'nda kavurma ile Bingöl'e bağlı Elmalı köyündeki Selim Dayının Yeri'nde meyve ağaçları altında tepsi tavanın tadına bakmaları önerilebilir.


Türkiye'nin gizli cennetleri: Doğu Anadolu 1 File1tvg
Muş'un lale tarlaları

Muş'un Varto ilçesinde bulunan Büyük ve Küçük Hamurpet Gölleri'nde yapılan çevre düzenleme çalışmalarıyla Alparslan Tarım İşletme Müdürlüğü'nde bulunan lale tarlaları, yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olabilecek özellikleri taşıyor.

Muş'a 75, Varto ilçesine ise 35 kilometre uzaklıkta bulunan Büyük ve Küçük Hamurpet Gölleri'ne ulaşım için İl Özel İdare Genel Sekreterliği tarafından 200 bin TL harcama yapıldı. Gölde yetişen aynalı sazan balığına yerli turistler büyük ilgi gösterirken, Büyük Hamurpet gölünün çevresindeki yürüyüş parkurları misafirlerin ilgisini çekiyor.

İlkbahar aylarında Muş Ovası'ndaki Alparslan Tarım İşletme Müdürlüğü tarlalarında kendiliğinde yetişen Muş lalesi kentin önemli doğal güzellikleri arasında yer alıyor.

Bölgeye giden yerli ve yabancı turistler lale tarlalarını görmeden kentten ayrılmamaya özen gösteriyor. Bu arada, her yıl 20 Temmuzda geleneksel olarak düzenlenen Koğ Tepesi Şenlikleri de büyük coşkuyla kutlanıyor. Güneşin doğuşunu ve batışını izlemek Koğ Tepesi'ne 3 gün önceden kamp kuran çok sayıda vatandaş, düzenlenen etkinliklerle keyifli vakit geçirmenin tadını yaşıyor. Koğ Tepesi Şenliklerini görmek için gelecek yerli ve yabancı turistlerin ulaşım ve konaklama gibi ihtiyaçlarında ise Varto Kaymakamlığı yardım sağlıyor.

Doğaseverlerin Tunceli'si


Tunceli, yaz tatilini doğadan ve doğa sporlarından yana kullanmak isteyenlerin mekanı olarak doğaseverleri bekliyor. Munzur Vadisi Milli Parkı, Munzur ve Pülümür çayları ve Keban Baraj Gölü gibi su sporları ve yüzme için alternatif mekanların yer aldığı Tunceli'de, 3 günlük programla gezilebilecek önemli turizm alanları bulunuyor.

Tunceli'ye gelen ziyaretçilere, kent merkezinden geçen Munzur Çayı, akarsu içine konulan masalarda kavurma ve alabalık yerken serinlemenin keyfini sunarken, kente 60 kilometre uzaklıkta, Ovacık ilçesinde bulunan Munzur Çayı ve gözeleri de doğanın tüm güzelliklerinin sergilendiği manzarasıyla görenleri büyülüyor.

İlçe merkezi yakınından geçen Munzur ve Mercan sularında balık avlayarak doğa ile baş başa bir gün geçirme olanağı bulunan ziyaretçilerin, ilde en çok ilgi gösterdiği mekanlar arasında, kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta, Pertek ilçesindeki Keban Baraj gölü ve Pertek Kalesi de yer alıyor.
Tarih hazinesi Kars

Tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Kars, Türkiye'nin en doğu sınırında, her köşesinde birçok medeniyetin izini taşıyan bir tarih hazinesi gibi. Kars'a gelen bir kişinin 3 gününü ayırarak gezip görebileceği birçok turizm alanı bulunuyor.

Kent merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunan, 1153 yılında Saltuklu Sultanı Melik İzzeddin'in emriyle yaptırılan 90 metre uzunluğunda ve 4 kapılı Kars Kalesi, kentte ayrı bir görünüm katıyor. Anadolu'nun en önemli turizm alanlarından biri olarak değerlendirilen, Kars kent merkezinin 45 kilometre uzaklıktaki Ani Ören Yeri, Ocaklı köyü sınırları içinde bulunuyor.

Türkiye-Ermenistan sınırını ayıran, Arpaçay Nehri'nin batı yakasını oluşturan Ani, birçok medeniyetin izlerinin taşıyor. Ani'de, cami ve katedrallerin bir arada bulunması dikkati çekiyor. Kars'a 90 kilometre mesafede bulunan Çıldır Gölü ise ilin en önemli turizm potansiyelini oluşturuyor.

Ardahan ve Kars il sınırları içinde kalan göl, 123 kilometrekarelik alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip. 42 metre derinliğindeki göl, sahip olduğu kuş ve balık türleriyle görülmeye değer bir turizm alanı. Kars'a 30 kilometre uzaklıkta, Kars-Akyaka kara yolu üzerinde bulunan ve 207 kuş türünün tespit edildiği Kuyucuk Kuş Gölü ise kentin önemli doğa zenginliklerinden biri. Toplam 218 hektar alana sahip göl, Orman Genel Müdürlüğünce 1990'dan beri su kuşları koruma ve üretme sahası olarak koruma altında tutuluyor.

Yöresel mutfağıyla da dikkati çeken Kars'ta, kaz kurutması Kars'ın en çok tercih edilen yemekleri arasında. Kentte birçok lokantada servis edilen kaz kurutması, ili ziyarete gelenlerin mutlaka tadına baktığı yemek türlerinden biri olarak gösteriliyor.
Türkiye'nin gizli cennetleri: Doğu Anadolu 1 File2q
Ardahan'da kahvaltı keyfi

Ardahan'da sahip olduğu bitki zenginliği ile dikkatleri çekmekte. Tatil yapmak isteyenlerin bir haftalık programla, kent merkezinde 3 yıldızlı otellerde konaklayarak kentin tarihi ve doğal güzelliklerini görme şansını yakalayabiliyor. Ardahan'dan 40 dakikaya Çıldır Gölü kıyı kış mevsiminin yanı sıra ilkbahar ve yaz mevsimlerinde de güzelliği ile görenleri büyülüyor.

Çıldır Gölü'ne 15 dakikalık bir mesafede olan Aktaş Gölü'nü ve yine Çıldır Gölü'ne 15 dakika uzaklıktaki Şeytan Kalesi de turistlerin ilgisini çekecek nitelikteler. Ardahan Merkez Yalnızçam Bölgesindeki Sarı Çamlar altında piknik yapılabilecek olan tatilciler, doğal çilek yeme imkanları olacak.

Ardahan mutfağının en önemli ürünü olan kaz eti mutlak tadılması gereken yiyecekler arasında bulunmakta. Bu arada kent merkezine 45 dakikalık bir mesafedeki Bilbilan Yaylasını gezmek ve kuzu etini tatmakta turistlerin ilgisini çekmekte. Bölgede tatil yapmak isteyenlerin Ardahan'a üretilen balı ve kaşarıyla kahvaltı edip, öğle ve akşam yemeklerinde Ardahan'a has mantısını ve kaz etini tatmaları öneriliyor.

Üç ülkeye sınırı olan şehir Iğdır

Türkiye'de üç ülkeye sınırı bulunan tek kent olan Iğdır, farklı bir tatil geçirmek isteyenlerin adresi olabilir. Şehrin girişinde gelenleri Ağrı Dağı'nın karşıladığı Iğdır'da, kent merkezine yarım saat mesafedeki Tuzluca ilçesindeki peri bacaları ve mağaralar ziyaretçileri adeta büyüler.

Kent merkezine 25 kilometre uzaklıktaki tarihi Ejder Kervansarayı ise ildeki gezilebilecek tarihi eserler arasında yer alıyor. Iğdır'a ilkbahar ve yaz aylarında yapılan ziyaretlere konuklara balıkçıl kuşları ve leylekler de eşlik eder. Caddelerdeki ağaçlara yuva yapan kuşları izlemek ayrı bir keyif olacaktır.

Iğdır'a gelenler Ermeniler Tarafından Şehit Edilen Türkler Anıt ve Müzesi'ni mutlaka ziyaret etmeli. Müzeyi gezenler 1915 Olayları ve Ermeni mezalimi ile ilgili detaylı bilgiye sahip olabilir. Ayrıca müze bahçesine yerleştirilen Nuh'un Gemisi maketi de ziyaretçilerin ilgi gösterdiği eserler arasında.

Turistlerin tente özgü "Bozbaş" yemeğinin mutlak tadılması önerilmekte. Iğdır kent merkezine 55 kilometre uzaklıktaki Cıyrıklı köyünde ise doğa severler kuş halkalama tesisini gezilebilir. Ayrıca 155 kilometre uzaklıktaki Balıklı Göl de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Türkiye'nin gizli cennetleri: Doğu Anadolu 1
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» TÜRKİYE'NİN GİZLİ CENNETLERİ: GÜNEYDOĞU ANADOLU
» Türkiye’nin gizli cennetleri: Ege-1
» Türkiye’nin gizli cennetleri: Ege-2
» Türkiye’nin gizli cennetleri: Ege-3
» Türkiye'nin gizli cennetleri: Akdeniz -1

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
BAYRAK FM FORUM :: Hodri meydan-
Buraya geçin: